Zapiekanka mięsna z ryżem, dynią i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1074
Zapiekanka mięsna z ryżem, dynią i pomidorami
fot. tatiana_bralnina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g miąższu z dyni makaronowej
  • 10 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 świeże gałązki tymianku
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Tymianek, pomidorki oraz miąższ z dyni umyć, odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do brytfanki. Na mięso w brytfance nałożyć pokrojone wcześniej plastry z dyni, dodać do tego całe pomidorki cherry i świeży tymianek. Całość skropić pozostałym olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów