Zapiekanka mięsna z ryżem, dynią i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1074
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g miąższu z dyni makaronowej
- 10 pomidorków cherry
- 4 łyżki oleju
- 2 świeże gałązki tymianku
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Tymianek, pomidorki oraz miąższ z dyni umyć, odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do brytfanki. Na mięso w brytfance nałożyć pokrojone wcześniej plastry z dyni, dodać do tego całe pomidorki cherry i świeży tymianek. Całość skropić pozostałym olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)