Cappuccino grzybowe (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1767
Cappuccino grzybowe (zupa)
fot. TheGirlsNY / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 250 g grzybów shitake
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Grzyby shitake, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki obrać z błon, po czym razem z grzybami shitake pokroić w drobną kostkę. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki i grzyby, wraz z gałązkami świeżego tymianku smażyć na rozgrzanym maśle w rondlu do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy całość zalać bulionem warzywnym i gotować około 15-20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ser mascarpone i mieszać trzepaczką do chwili, aż utworzy się na powierzchni gotowanych składników pianka. Wówczas wsypać do tego tartą skórkę pomarańczową oraz cytrynową i wlać oliwę truflową. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miseczek i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów