Cappuccino grzybowe (zupa)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 250 g grzybów shitake
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Grzyby shitake, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki obrać z błon, po czym razem z grzybami shitake pokroić w drobną kostkę. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki i grzyby, wraz z gałązkami świeżego tymianku smażyć na rozgrzanym maśle w rondlu do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy całość zalać bulionem warzywnym i gotować około 15-20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ser mascarpone i mieszać trzepaczką do chwili, aż utworzy się na powierzchni gotowanych składników pianka. Wówczas wsypać do tego tartą skórkę pomarańczową oraz cytrynową i wlać oliwę truflową. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miseczek i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy