Deser miętowo-czekoladowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2011
Deser miętowo-czekoladowy
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka tartej drobno gorzkiej czekolady

Opis przygotowania:

Miętę umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Twaróg sernikowy przełożyć do miksera, wsypać do niego 1 łyżkę cukru pudru oraz posiekaną drobno miętę. Wlać do tego likier miętowy i całość razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do szklanek. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynna masę, na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągnąć z ognia, a masę czekoladową przelać na składniki w szklance. Całość wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż czekolada dobrze zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, po czym śmietanę bić mikserem z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na składniki w szklance. Wszystko posypać tartą czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów