
Ratatouille
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1636

Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 bakłażany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 czerwona słodka papryka
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Papryką pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Bakłażana oraz pomidory pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone bakłażany, cukinię i pomidory. Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund, a potem dodać do tego koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)