Pieczarki w cieście z sosem jogurtowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 964
Pieczarki w cieście z sosem jogurtowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g małych pieczarek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta pieprzu białego

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody i i obrać ze skóry. Następnie do rondla wsypać mąkę, cukier szczyptę soli, suszony majeranek, wlać do tego mleko i wbić jajko. Składniki w rondlu zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki i zanurzyć w nich przygotowane wcześniej pieczarki. Następnie wyciągnąć je i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i rozetrzeć w misce z cukrem oraz majerankiem. Do roztartych składników wlać jogurt grecki i dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, przelać do małej miseczki i dodać do potrawy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy