Pieczarki w cieście francuskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2944
Pieczarki w cieście francuskim
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 8 młodych ziemniaków
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • natka pietruszki
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, oskrobać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować, odcedzić i wyłożyć po cztery sztuki na talerz. Masło stopić na patelni, dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i wyłożyć na ziemniaki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do tego oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki i natkę zielonej pietruszki. Dusić pod przykryciem przez 3 minuty i następnie dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na równe kwadraty. Na środek ciasta wyłożyć duszone pieczarki z cebulą, potem nakryć kawałkiem ciasta, a na ciasto wyłożyć plaster sera żółtego, plaster ciasta i znów plaster sera. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na ziemniaki. Talerz udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów