Penne w sosie czosnkowo-migdałowym ze szpinakiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 100 ml jogurtu zwykłego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Opis przygotowania

Szpinak umyć i osączyć z wody. Makaron wrzucić na 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.

Przygotować sos: jogurt przelać do kubka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w kubku. Wsypać do tego mielone migdały i szczyptę pieprzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem.

Wszystko przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi migdałami oraz świeżym szpinakiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy