Purée ziemniaczane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3374
Purée ziemniaczane
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonych ziemniaków. Dodać do tego również tarty parmezan, wsypać szczyptę pieprzu, wlać śmietanę, roztopione masło i całość dokładnie ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów