Bakłażan smażony w sosie sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7360
Bakłażan smażony w sosie sojowym
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażana oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w cienkie. podłużne plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Olej arachidowy zmieszać z sosem sojowym, brązowym cukrem i octem ryżowym. Zmieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię i zeszklić na nich obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego wcześniej bakłażana. Całość posypać suszonymi płatkami chili, oprószyć pieprzem białym oraz szczyptą soli i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości bakłażana. Kiedy zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów