Bakłażan smażony w sosie sojowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania

Bakłażana oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w cienkie. podłużne plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Olej arachidowy zmieszać z sosem sojowym, brązowym cukrem i octem ryżowym. Zmieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię i zeszklić na nich obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego wcześniej bakłażana. Całość posypać suszonymi płatkami chili, oprószyć pieprzem białym oraz szczyptą soli i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości bakłażana. Kiedy zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy