Koper włoski zapiekany z serem i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1400
Koper włoski zapiekany z serem i migdałami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry sera Gouda
  • 2 kopry włoskie
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, skropić go oliwą z oliwek i przełożyć do brytfanki. Następnie nałożyć na niego plastry sera Gouda i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Składniki piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać, wtedy uchylić szybko piekarnik, wszystko posypać bułką tartą, płatkami migdałowymi i piec jeszcze przez 4 minuty w tej samej temperaturze. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów