Ziemniaki z jajkami i koperkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1765
Ziemniaki z jajkami i koperkiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Koperek zielony umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca woda, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w plastry o grubości 1 cm i wymieszać je ze śmietaną w misce. Wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, tartej gałki muszkatołowej i posypać zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów