Ziemniaki z jajkami i koperkiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Koperek zielony umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca woda, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w plastry o grubości 1 cm i wymieszać je ze śmietaną w misce. Wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, tartej gałki muszkatołowej i posypać zielonym koperkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy