Ziemniaki z jajkami i koperkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2003
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Koperek zielony umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca woda, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w plastry o grubości 1 cm i wymieszać je ze śmietaną w misce. Wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, tartej gałki muszkatołowej i posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)