Zupa miks z ziemniaków, brokuła i szpinaku

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 2 głosy)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 duży brokuł
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brokuła pokroić w różyczki. Szpinak drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej ziemniaki oraz brokuła. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, dodać posiekany drobno szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, wszystko zmiksować mikserem, po czym ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać tartą gałką muszkatołową.

1 komentarz

odpowiedz

Ugotowałam ją, jest naprawdę pyszna polecam :)

Podobne przepisy