Zupa z ciecierzycy i pomidorów

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa z ciecierzycy i pomidorów

    Dodane przez: wd2005

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g ciecierzycy
  • 250 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 4 plastry parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do gotowanej nadal ciecierzycy. Potem wlać do tego pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i wsypać suszoną kolendrę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i wyłożyć plastrami parmezanu.

0 komentarzy

Podobne przepisy