Zupa z ciecierzycy i pomidorów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2292
Zupa z ciecierzycy i pomidorów
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 250 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 4 plastry parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do gotowanej nadal ciecierzycy. Potem wlać do tego pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i wsypać suszoną kolendrę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i wyłożyć plastrami parmezanu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów