Pieczarki z soczewicą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3477

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Pieczarki z soczewicą

    Dodane przez: wd2005

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 30 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kminkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy