Chlodnik z cukinii i awokado

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Chlodnik z cukinii i awokado

    Dodane przez: wd2005

    Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 młode zielone cukinie
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Cukinie z ogórkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, po czym składniki zalać bulionem warzywnym i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu przestudzić, wlać do tego sok z limonki, dodać pokrojonego wcześniej zielonego ogórka, awokado i wsypać posiekaną natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą, pieprzu, mielonym kminkiem, wlać do tego maślankę i wszystko zmiksować mikserem, po czym wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przelać do miski i posypać świeżą bazylią.

0 komentarzy

Podobne przepisy