Tort czekoladowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1500
Tort czekoladowy
fot. antonpetrus / elements.envato.com

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/2 kostki masła
  • 60 dag gorzkiej czekolady
  • Ponadto:
  • podłużne biszkopty
  • mocna kawa
  • powidła śliwkowe
  • kakao

Opis przygotowania:

1 . Biszkopt : białka ubij z cukrem . Połącz z resztą składników . 2/3 ciasta włóż do dużej tortownicy , resztę do małej . Piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni C . Ostudź , przekrój na 3 placki .
2 . Masa : czekoladę stop w kąpieli wodnej . Dodaj mleko i masło . Ubij na gęsty krem .
3 . Upieczone ciasta nasącz kawą , posmaruj powidłami . Ułóż jeden na drugim , przekładając masą . Z boku przyklej biszkopty , posyp kakao .

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów