Ziemniaki z jajkami i selerem zapiekanym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ziemniaki z jajkami i selerem zapiekanym

    Dodane przez: wd2005

    balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać śmietaną kremówką, dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń. Następnie wbić do tego jajko i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż białko się zetnie, wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich masło, razem ubić na jednolitą miazgę, przełożyć na talerz, oprószyć przyprawą do ziemniaków i podawać razem z zapieczonymi wcześniej składnikami.

0 komentarzy

Podobne przepisy