Kurczak grillowany z warzywami i sosem anchios

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1971
Kurczak grillowany z warzywami i sosem anchios
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 3 jajka
  • 2 filety anchios w oleju
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, brokuła podzielić na różyczki, po czym oba warzywa razem przełożyć do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz. Udka z kurczaka przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu i grillować do miękkości. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do warzyw na talerzu.

Przygotować sos: jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pozbawić białek, a same żółtka przełożyć do miksera. Filety anchois osaczyć z oleju i dodać do żółtek w mikserze. Potem dodać do tego musztardę, obrany ze skóry czosnek, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wlać ocet, wszystko zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy.

Gotową potrawę udekorować gałązkami świeżego majeranku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów