Granita pomidorowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1882
Granita pomidorowa
fot. xmatt/ CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml słodkiego wina Barbadillo Sherry Cream
  • 100 ml niegazowanej wody mineralnej
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli
  • bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Pomidorki oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidorki zmiksować na jednolitą masę, po czym przetrzeć je przez sitko, a przetarty miąższ ponownie przełożyć do miksera. Do miąższu wlać wodę mineralną, wino, sok cytrynowy, wsypać cukier i szczyptę soli. Całość zmiksować, przełożyć do plastikowego pudełka i włożyć do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć, zeskrobać widelcem do kieliszków i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów