Ananasy z cieście z polewą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Ananasy z cieście z polewą

    Dodane przez: iwona

    LWY / CC-BY 2.0

Składniki

  • 350 g ciasta filo
  • 50 ml polewy adwokatowej
  • 50 ml polewy toffi
  • 1 duży, świeży ananas
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je letnią woda i podzielić na dwa kawałki. Ananasa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na jeden z kawałków ciasta, a całość nakryć drugim kawałkiem ciasta. Składniki dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Żółtko przełożyć na talerz, wsypać do nieco cukier puder, dokładnie roztrzepać widelcem i wysmarować tym wierzch ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać polewą adwokatową oraz toffi

0 komentarzy

Podobne przepisy