Nam Khao

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 765
Nam Khao
joaquinuy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 szalotki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • garstka świeżej mięty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Miętę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, następnie przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać pokrojone szalotki, miętę i suszoną kolendrę, po czym wsypać tłuczone pistacje, wiórki kokosowe, mieloną paprykę chili, wbić jajko i całość wyrobić ręcznie. Następnie uformować małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

0 komenatrzy

Podobne przepisy