Khao khluk kapi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 935
Khao khluk kapi
fot. veer66 (flickr.com) / CC-BY 2.0
Khao khluk kapi to danie kuchni tajskiej składające się głównie z ryżu i pasty z krewetek. Na wierzch często wykłada się cebulę, ogórka i krewetki. Danie te jest spożywane przez Tajów zwykle w porze lunchu.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty krewetkowej
  • 2 łyżki suszonych krewetek
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Papryczkę chili czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Ogóra zielonego obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać z pastą krewetkową. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej papryczkę chili czerwoną i zieloną oraz suszone krewetki. Smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojoną cebulę, ogórka, kapustę pekińską i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego wymieszany wcześniej ryż z pastą krewetkową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu gotowe danie wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów