Baba ghanoush

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Baba ghanoush

    Dodane przez: wd2005

    takaokun / CC-BY 2.0

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec go do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyskrobać łyżką miąższ i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i dodać do miąższu bakłażana. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, wsypać mieloną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i zalać oliwą z oliwek. Chlebki pita skropić wodą, po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni, pokroić na kawałki i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy