Baba ghanoush

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1779
Baba ghanoush
fot. takaokun / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec go do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyskrobać łyżką miąższ i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i dodać do miąższu bakłażana. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, wsypać mieloną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i zalać oliwą z oliwek. Chlebki pita skropić wodą, po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni, pokroić na kawałki i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów