Baba ghanoush

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 744
Baba ghanoush
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonych sezamów
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć do miski. Paprykę przekroić na połowy i wydrążyć nasiona. Bakłażany przekroić na połowy. Czosnek z cebulą obrać ze skóry. Następnie obrane i pokrojone na połówki warzywa przełożyć razem na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do ich miękkości. Po upieczeniu warzywa wyciągnąć z piekarnika, przełożyć je do miksera, wsypać do tego mielony sezam, wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować na jednolita masę. Po zmiksowaniu dodać do sałaty w misce. Wszystko posypać pokrojoną marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów