Baba muślinowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2403
Baba muślinowa
fot. jspatchwork / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 24 żółtka
  • pół szklanki mleka
  • 6 dag drożdży
  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • rdzeń 2 lasek wanilii

Opis przygotowania:

Drożdże rozdrób z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj pół szklanki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj drożdże, wanilię i ogrzaną, przesianą mąkę. Wyrabiaj godzinę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wlej sklarowane masło. Wyrabiaj jeszcze pół godziny i odstaw na kolejne 30 min. Następnie przełóż je do 2 natłuszczonych form. Odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 175 st. Wystudzone babki wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów