Dobre ciasto

irena

Autor:

Przepisów: 34

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • powidła śliwkowe
  • 20 dkg orzechów
  • białka
  • 1 szklanka cukru
  • krem karpatka

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła dać ubite białka z 1 szklanką cukru. Na pianę dać pokruszone orzechy. Piec w piekarniku ok. 40-50 minut (pilnować bo szybko się przypala). Po upieczeniu na jedną blaszkę dać ugotowany krem karpatka, na to upieczone i odwrócone do góry dnem ciasto z drugiej blaszki. Wierzch polać polewą.

0 komentarzy

Podobne przepisy