Dobre ciasto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3117

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • powidła śliwkowe
  • 20 dkg orzechów
  • białka
  • 1 szklanka cukru
  • krem karpatka

Opis przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła dać ubite białka z 1 szklanką cukru. Na pianę dać pokruszone orzechy. Piec w piekarniku ok. 40-50 minut (pilnować bo szybko się przypala). Po upieczeniu na jedną blaszkę dać ugotowany krem karpatka, na to upieczone i odwrócone do góry dnem ciasto z drugiej blaszki. Wierzch polać polewą.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów