Szparagi z jajkiem i selerem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 białych szparagów
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Szparagi oczyścić, przełożyć do rondla, zalać je lekko osolona wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszone oregano i dodać pokrojone łodygi selera. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, po czym zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek pokroić na kawałki i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy