Kurczak w kokosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2556
Kurczak w kokosie
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 orzechy kokosowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papryczki czerwone chili
  • 2 listki bazylii
  • 2 plastry limonki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • pałeczki drewniane

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz orzechy kokosowe umyć i osączyć z wody. Orzechy przeciąć ostrym narzędziem w górnej ich części i zlać mleko kokosowe do szklanki. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Piersi kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, curry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać mięso i smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Dodać do tego pokrojona drobno papryczkę chili, wymieszać i przełożyć do skorupy orzecha. Całość zalać mlekiem kokosowym i udekorować listkami bazylii oraz plastrem limonki. Gotową potrawę podawać z pałeczkami drewnianymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów