Deser z chia

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzeszków pinii
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego

Opis przygotowania

Nasiona szałwii hiszpańskiej opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać mlekiem kokosowym i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ziarna odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka kokosowego. Suszoną żurawinę oraz morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone owoce oraz odciśnięte ziarna szałwii hiszpańskiej przełożyć do maszynki do mięsa i razem zmielić, po czym przełożyć do miski. Dodać do do tego orzeszki pinii oraz tłuczone orzechy. Całość zalać syropem klonowym, wyrobić ręcznie, uformować małe kulki, obtoczyć je sezamem i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy