Fasola z boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Fasola z boczkiem i serem
fot. arquera / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli
  • 30 g surowego boczku
  • 20 g sera feta
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 dymka
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę czarną przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej fasoli. Ser feta pokruszyć na drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów