Jiaozi smażone

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1246
Jiaozi smażone
Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,4 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 30 g jedwabistego tofu
  • 30 g makaronu wstążki
  • 4 grzyby shitake
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm.
Przygotować wypełnienie: grzyby shitake oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. po czym włożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojone na drobne kawałki grzyby shitake i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do kapusty w misce. Następnie makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Tofu pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać.
Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wycięte krążki ciasta. Zawinąć ręcznie, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy