Placki z szalotek

wd2005

Autor:

Przepisów: 3578

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Placki z szalotek

    Dodane przez: wd2005

    Maya83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 8 szalotek
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szalotki obrać, pokroić drobno i zmiksować mikserem. Zmiksowane przełożyć do miski. Następnie do zmiksowanych szalotek wsypać mąkę ryżowa, wlać mleko, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mielonego imbiru i dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Wymieszane składniki przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osuszyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podzielić na porcje, przełożyć liśćmi sałaty i udekorować ozdobnym kwiatem.

0 komentarzy

Podobne przepisy