Placki z szalotek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1654
Placki z szalotek
fot. Maya83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 szalotek
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szalotki obrać, pokroić drobno i zmiksować mikserem. Zmiksowane przełożyć do miski. Następnie do zmiksowanych szalotek wsypać mąkę ryżowa, wlać mleko, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mielonego imbiru i dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Wymieszane składniki przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osuszyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podzielić na porcje, przełożyć liśćmi sałaty i udekorować ozdobnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów