Przegrzebki z rukolą i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1780
Przegrzebki z rukolą i sosem czosnkowym
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych przegrzebek z muszlami
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz
  • Na sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i razem z odciętymi muszlami dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie muszle osuszyć i wyłożyć na talerz. Przegrzebki oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć z obu stron na rumiany na rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na muszle na talerzu. Rukolę opłukać, osączyć z wody i dodać do składników.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miseczki. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, wsypać cukier oraz sól i całość dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztartymi składnikami polać przegrzebki. Gotową potrawę przed podaniem posypać szczyptą szafranu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów