Purée ziemniaczane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania

Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonych ziemniaków. Dodać do tego również tarty parmezan, wsypać szczyptę pieprzu, wlać śmietanę, roztopione masło i całość dokładnie ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy