Kugel makaronowo-jabłkowy

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g serka wiejskiego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 30 g makaronu pappardelle
  • 4 słodkie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 9,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Pokrojone jabłka przełożyć do miski, zasypać je cukrem, zalać syropem klonowym, posypać mielonym cynamonem i odstawić na 20 minut. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Serek wiejski dokładnie wymieszać ze śmietaną i tartą gałką muszkatołową. Do wymieszanego serka dodać zalane wcześniej syropem jabłka, sparzone rodzynki oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do czasu zarumienienia się składników. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komentarzy