Çılbır
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2387
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 6 małych por
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 3 listki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Por oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać go z jogurtem greckim i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do jogurtu na talerzu. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego przyprawę garam masala, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać listki świeżej bazylii i por. Przykryć i smażyć do chwili, aż warzywa się zeszklą. Wówczas ściągnąć je z ognia i wraz z tłuszczem dodać do potrawy.
Komentarze (0)