Papryka faszerowana serem i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3129
Papryka faszerowana serem i boczkiem
fot. rachelkramerbussel.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 20 g tartego sera cheddar
  • 20 g tartego parmezanu
  • 6 zielonych papryk
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną pokroić drobno, wrzucić ją na 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 2 minut. Ugotowaną odcedzić i dodać do sałaty. W paprykach ściąć nożem jedynie sam wierzch i usunąć nasiona. Ścięty wierzch papryk pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojoną papryką w misce. Dodać do tego tarty parmezan i cheddar. Następnie składniki doprawić do smaku, pieprzem, solą, czosnkiem w proszku i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone papryki. Mąkę rozmieszać z mlekiem tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W rozmieszanych składnikach namoczyć nadziane wcześniej papryki. Namoczone oprószyć dobrze bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Całość polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów