Pierogi mięsne z groszkiem i sosem sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 910
Pierogi mięsne z groszkiem i sosem sojowym
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g zielonego groszku w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 4 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, dobrze wymieszać i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego odcedzony z zalewy zielony groszek. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć łyżką rozwałkowane wcześniej ciasto.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po przym wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, a po tym czasie wyciągnąć je z wody i osuszyć. Po osuszeniu zrumienić je z obu stron na pozostałym oleju na patelni, a gotowe wyłożyć na talerz i podawać je z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów