Ciasto z musem pomarańczowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1839
Ciasto z musem pomarańczowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Na mus pomarańczowy:
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypywać stopniowo cukier i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia, wlać wodę i dodać sparzoną wcześniej wrzątkiem oraz pokrojoną skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto przestudzić w wyłączonym piekarniku, potem wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tacę.
Przygotować mus pomarańczowy: obrane ze skóry pomarańcze pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Do pokrojonych pomarańczy wlać miód, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować. Zmiksowanymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej ciasto.

1 komentarz

ciasto wyglada malo atrakcyjnie....

Podobne przepisy