
Gnocchi dyniowe w sosie maślanym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2446

Składniki:
- Ciasto:
- 3 średnie ziemniaki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka zmiksowanego miąższu z dyni
- sól
- Sos:
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 0,5 szklanki wody z gotowania gnocchi
- garstka świeżej szałwii
- sól
- Ponadto:
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- zielony koperek
Opis przygotowania:
Koperek zielony oraz szałwię umyć i odsączyć z wody.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite ziemniaki przełożyć na stolnice, wsypać do nich mąkę, dodać zmiksowany miąższ z dyni i wbić do tego jajko. Z całości wyrobić ciasto, podsypać je mąką i zwinąć w jeden, długi rulon o grubości 3 cm. Ostrym nożem pokroić go na 2 cm kawałki. Pokrojone ciasto wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie wszystko wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos maślany: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać liście szałwii, wymieszać i smażyć razem przez minutę. Po tym czasie smażoną szałwię z czosnkiem wyciągnąć łyżką i odstawić na bok. Do smażonego masła na patelni wlać 0,5 szklanki wody z gotowanego gnocchi wymieszanej z mąką i śmietaną. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Dodać do tego smażony wcześniej czosnek z szałwią, posypać startym sezamem, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i udekorować zielonym koperkiem.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite ziemniaki przełożyć na stolnice, wsypać do nich mąkę, dodać zmiksowany miąższ z dyni i wbić do tego jajko. Z całości wyrobić ciasto, podsypać je mąką i zwinąć w jeden, długi rulon o grubości 3 cm. Ostrym nożem pokroić go na 2 cm kawałki. Pokrojone ciasto wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie wszystko wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos maślany: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać liście szałwii, wymieszać i smażyć razem przez minutę. Po tym czasie smażoną szałwię z czosnkiem wyciągnąć łyżką i odstawić na bok. Do smażonego masła na patelni wlać 0,5 szklanki wody z gotowanego gnocchi wymieszanej z mąką i śmietaną. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Dodać do tego smażony wcześniej czosnek z szałwią, posypać startym sezamem, skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)