Tortilla z gruszkami, cebulą i gorgonzolą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4404
Tortilla z gruszkami, cebulą i gorgonzolą
fot. Migle Seikyte/ CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g sera Gorgonzola
  • 4 gruszki faworytki
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka oleju
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszklone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować ciasto. mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Ciasto smażyć na rumiany kolor z obu stron. Smażąc drugą stronę należy nałożyć na nie zeszkloną cebulę oraz pokrojone gruszki, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i dodać do tego świeże gałązki rozmarynu. Całość posypać tartym serem Gorgonzola i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów