Zupa grochowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g łuskanego grochu
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łodygi selera
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Groch moczyć przez 1 godzinę w bulionie warzywnym. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę marchew oraz pokrojony seler wraz z łodygami. Składniki dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Potem dodać do tego gałązki świeżego tymianku, liście laurowe i wlać namoczony groch. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy