Dorsz zapiekany z warzywami

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 15478
Dorsz zapiekany z warzywami
fot. Isa Costa / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z dorsza
  • 8 młodych ziemniaków
  • 6 brukselek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Młode ziemniaki i brukselkę przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Brokuła oraz kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą i również ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i dodać do składników w naczyniu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w słomkę i dodać do warzyw. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Filety z dorsza pokroić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć pieprzem oraz solą, zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (1)

zapiekać przykryte czy odkryte ?

Podobne przepisy

Więcej przepisów