Marcepanowe oreo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1860
Marcepanowe oreo
fot. polytikus / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml białego rumu (lub wody różanej)
  • 5 g pistacji
  • 3 g czekoladowych draży z rodzynkami
  • 3 g mlecznych draży
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Migdały przesypać do miski, zalać 3 szklankami wrzącej wody i moczyć przez 5 minut. Następnie odcedzić i obrać ze skóry. Obrane migdały osuszyć na ściereczce. Osuszone przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Potem do masy wsypać cukier puder, wlać rum lub wodę różaną, aromat waniliowy i całość dokładnie utrzeć, aby składniki dobrze się połączyły, po czym wszystko przełożyć do odpowiednich foremek i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie masę wyciągnąć z lodówki (ale nie z formy) i napełnić drażami z rodzynkami, drażami mlecznymi oraz pistacjami. Rozpuszczoną zalać wszystkie składniki i odstawić do ostygnięcia. Kiedy czekolada przestygnie, wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów