Sałatka z czerwonej kapusty i chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1915
Sałatka z czerwonej kapusty i chili
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ćwiartka małej czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę kolendry posiekać drobno i połączyć z pokrojoną papryką. Następnie kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l wody i zagotować. Zagotowana odcedzić i dodać do pozostałych składników. Całość zalać oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym. doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem, po czym dokładnie wymieszać i na 15 minut wstawić do lodówki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy