Rissotto grzybowe z łososiem w sosie ziołowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Rissotto grzybowe z łososiem w sosie ziołowym

    Dodane przez: iwona

    diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g filetów z łososia
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos ziołowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa, rybę oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie prawdziwki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 20 minut. Do namoczonych grzybów wsypać ryż i razem ugotować do miękkości. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż z grzybami i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Filety z łososia wysmarować 2 łyżkami roztopionego masła i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania.
Przygotować sos ziołowy: bazylię, natkę zielonej pietruszki, miętę oraz szczypiorek pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, wsypać tarty parmezan, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowana masłem rybę w naczyniu do zapiekania.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do miękkości ryby. Upieczoną rybę wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy