Pomidory nadziewane serem i krewetkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2815
Pomidory nadziewane serem i krewetkami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 10 pomidorów lima
  • 10 mrożonych krewetek
  • 10 g tartego sera żółtego gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 jajko
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć środki. Ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać z tartym serem gouda. Dodać do tego przepuszczony przez praskę czosnek, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki przełożyć do wydrążonych pomidorów. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dodać do całości. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Potrawę udekorować pokrojonym w cienkie talarki zielonym ogórkiem oraz drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów