Grzyby marynowane z ryżem, papryką i sezamem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2848
Składniki:
- 400 g marynowanych grzybów (opieńki)
- 2 zielone papryki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 łyżka sezamu
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby marynowane osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować, następnie odparować i zmiksować. Zmiksowany ryż przełożyć na grzyby. Rozgrzać olej na patelni. dodać do niego pokrojoną i pozbawiona nasion paprykę i zeszklić. Potem paprykę dodać do ryżu. Ziarna sezamu zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości. Całość oprószyć pieprzem, solą i szczyptą imbiru.
Komentarze (0)