Skordalia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2059
Skordalia
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 g mielonych migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonych ziemniaków. Następnie dodać do tego mielone migdały, wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i razem utłuc na jednolita masę. Do ubitej masy dodać potłuczone na kawałki orzechy włoskie, po czym wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)